Zmuzljive barve

Velikokrat prihaja do nesporazumov, ko oblikovalec pošlje material - datoteko - v pregled naročniku, ta pa je nezadovoljen z uporabljenimi barvami. Včasih gre le za različne osebne preference ali pojmovanje barv, večkrat pa za drugačen prikaz barv na naročnikovem računalniku. Barve so v svetu nesnovnega prikazovanja zmuzljiva kategorija odvisna od mnogih dejavnikov - od programskih do hardverskih kot tudi okolja v katerem se barva nekega izdelka opazuje.

Oblikovalec naj bi imel svoje orodje - računalnik - umerjeno (kalibrirano) na korekten prikaz barv različnih standardov. To je pomembno predvsem, če dela za tisk, pa tudi pri delu za splet oziroma pregledovanje slikovnega materiala na računalniku je pomembno, da se pri delu drži nekega standarda, kateremu se računalniki drugih uporabnikov lahko prilagodijo. Vendar, kadar je nek izdelek namenjen gledanju na računalniku, je kakršnakoli natančnost lahko zaman, saj se barve v teh izdelkih „presejejo“ skozi številne filtre; take, ki jih vsebuje spletni brskalnik, skozi nastavitev gonilnikov grafične kartice računalnika, ali nastavitve ter tehnične sposobnosti prikazovanja barv monitorja. Tudi različni operacijski sistemi v osnovi prikazujejo barvne odtenke drugače.

Najbolj osnovna razlaga zakaj se barve vidijo na različnih računalnikih drugače so razlike v barvni gami in barvnem prostoru, ki ga ustvarjata operacijski sistem (z gonilniki za grafično kartico) in monitor. Preprosto rečeno vrednost gama določa svetlost ali temnost posameznega tona in s tem tudi kontrastnost slike. Učinek ki ga ima vrednost gama lahko primerjamo s sliko, ki jo vidimo, če si nadenemo ali snamemo sončna očala. Zamolkli opečnati toni, ki jih ustvarimo na enem računalniku se lahko prikazujejo na drugem kot kričeči rdeči ali celo rožnati. Logotip nekega podjetja, ustvarjen v svetlo modri barvi, se bo lahko prikazoval na različnih računalnikih v številnih odtenkih modre in celo zelenekaste barve.

Oblikovalec (in tudi naročnik) nimata vpliva na nastavitve računalnikov svojih strank, zato je zagotavljanje pravilnega prikazovanja izbranih barv sila težavno. Ena od možnih delnih rešitev za to je uporaba novejšega slikovnega formata PNG. Ta format shranjuje dodatne informacije o sliki, program za gledanje teh slik (v primeru uporabe na spletu je to spletni brskalnik ali pa program za pregledovanje spletne pošte) pa jih znova interpretira in prilagodi izgled slike na računalniku uporabnika tako, da je ta skoraj taka kot je bilo zamišljena pri ustvarjanju.Vsi spletni brskalniki niso še sposobni interpretirati te dodatne informacije in pri teh se barvna korekcija ne izvede.
Seveda pa ostajata tu še zadnji oviri za pravilno prikazovanje barv: tehnična sposobnost prikazovanja barv določenega monitorja ter nastavitve kontrastov, barvne nasičenosti in svetlosti na monitorjih različnih računalnikov.

Na spodnji povezavi lahko testirate mero pravilnosti prikazovanja barvnih odtenkov vašega spletnega brskalnika. Tudi po v tem testu na videz pravilnem prikazovanju, lahko ostaja napaka pri nastavitvah ali sposobnosti prikazovanja barvnih odtenkov vašega monitorja.

Barvni kvadratki v testu morajo biti enotne barve - v njih naj bi ne bili dobro vidni manjši temnejši ali svetlejši kvadratki.

http://www.libpng.org/pub/png/png-gammatest.html


V tem testu morajo biti prikazani različni odtenki sive na vseh skalah:

http://pmt.sourceforge.net/gamma_test/


Test sposobnosti prikazovanja pripetih barvnih profilov posameznega spletnega brskalnika (vse tri sličice v posamezni vrsti morajo kazati enako, oranžno osvetljeno sliko slavoloka, ne smejo izgledati tako kot v zadnji vrsti):

http://www.libpng.org/pub/png/png-colortest.html


Nekaj o vrednosti gama:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_correction


Še nekaj splošnih podatkov o formatu PNG:

http://en.wikipedia.org/wiki/Portable_Network_Graphics

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iLink.si