Helvetica - stalnica v našem okolju

Kaj imajo skupnega Gorenje, BMW, Lufthansa, Microsoft, 3M in Nestle?
V svojem logotipu vsi uporabljajo isto pisavo - Helvetico.

Pisava je že 2007 praznovala 50 letnico in tudi, če zanjo še nikoli niste slišali, jo takoj prepoznate - bodisi v originalni obliki ali v svojih številnih inkarnacijah in kopijah z manjšimi spremembami. Postala je inštitucija v grafičnem oblikovanju, in tudi mnoge inštitucije in sistemi jo uporabljajo - od Združenih narodov, newyorške podzemne železnice, Švicarskih železnic do ljubljanskega Kliničnega centra.
Je del številnih uporabniških vmesnikov programov in spletnih strani, usmerjevalnih in označevalnih tabel. Poznamo jo pod veliko imeni, njene najbližje sorodnice so del pisarniških programskih paketov in operacijskih sistemov (na primer Arial, MS Sans serif).

Mogoče se komu zdi ta pisava že utrujena, ali zoprna, ker jo je gledal ob pisanju seminarskih, diplomskih ali kakršnih koli nalog, izpolnjevanju formularjev itd in si je ne bi predstavljal kot izbor za lastno podobo ali nosilec svojih sporočil …
Helvetica pa kljub razširjeni uporabi v vsakdanjem življenju še vedno vzbuja zanimanje pri oblikovalcih in jih angažira, da jo še dalje vključujejo v svoje izdelke.

Nekaj Povezav:
Helvetica v dizajnu
Ob 50-letnici Helvetice
Dokumentarec o Helvetici

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iSys.si