Čas ali denar - oboje je (ne)pomembno

04. november 2010

Kaj je v resnici bolj pomembno - čas ali denar? Večna dilema. Če nimaš časa, je denar bistveno manj pomemben kot čas in obratno.

Racionalno pa je preračunati čas v denar in na podlagi tega oceniti, kaj ima večjo vrednost - nominalni znesek denarja ali čas izražen v denarju.

Seveda pa sta tako denar kot čas motivacijska razloga za nakup nečesa. Veliko je ponudb, ki nam obljubljajo prav prihranek časa ali prihranek denarja. Se da to združiti. Seveda - primer je "razpršena naložba" londonskega prevoznika.


Cas ali denar - prevoz London

Ob zadnjem obisku Londona smo se morali odločiti, s katerim prevoznim sredstvom bomo potovali od letališča v center Londona.

Ker je bil obisk Londona turistične narave, se nismo odločali racionalno. Želeli smo čimprej priti do prvega puba. Zato smo se odločili za hitrejšo, a občutno dražjo možnost.

Zanimivo pri tem je, da je tako ponudnik prevoza za 8 funtov, kakor tudi hitrega prevoza v 35 minutah - isti. Kakorkoli bi se odločili - promet bi naredili istemu prevozniku.

Prevoznik je ustvaril "razpršeno" ponudbo in nas poizkusil motivirati tako s prihrankom časa, kot s prihrankom denarja. Tokrat smo se odločili za čas. Če pa bi bilo to 20 let nazaj in bi potovali z nahrbtnikom in imeli v žepu (takrat še) 300 nemških mark za cel mesec - bi se sigurno odločili za prihranek denarja.

Nikoli pa nismo preračunali, kaj je racionalno. Mogoče je s poslovnega vidika najbolj racionalno izbrati ne-nizkocenovnega letalskega prevoznika in prileteti na letališče Heathrow, od tam pa kar najhitreje v hotel ali pa takoj na sestanek. Možnost, ki se zdi na prvi pogled najdražja, je velikokrat najcenejša - če si vzamemo čas in razumsko preračunamo vse (tudi skrite) stroške.

Ampak to nam spet vzame čas, ki pa je kot pravijo - denar.

Matjaž Sladojevič

Komentarji

Oddaj komentar

Spodnji test nam pomaga omejiti avtomatizirano oddajo komentarjev. Pravilno rešen test je pogoj za oddajo komentarja. Hvala za razumevanje.

Oddaljena pomoč

Hitri kontakti

Novice

Reklamna sporočila:

iLink.si